Syftet med den här artikeln är att lära dig hur du kan dra nytta av att blogga genom att publicera vanliga inlägg på en webbplats utan att spendera något. Nyckeln till denna idé ligger i två Google-program, Blogger.com och AdSense.

Det första uppenbara steget är att hitta en nisch.

Även om det är möjligt att ha en blogg av allmänt intresse, kanske det inte är lika lönsamt som att rikta in sig på ett specifikt ämne (klicka här för att läsa logiken bakom riktad reklam).

När du är på ett ämne som du gillar, är det dags att skapa din blogg. Blogger.com är utmärkt för nybörjare. Det är inte bara gratis (och annonsfritt, till skillnad från de flesta gratis värdtjänster), det har inbyggt stöd för AdSense (mer om det senare). För tillfället väljer du ett lämpligt men fängslande namn och väljer en av de färdiga designerna.

Naturligtvis är det dags att börja bidra till din blogg. Det finns två huvudtyper av inlägg. Den vanligaste typen av innehåll på bloggar verkar vara kommentarer plus en länk till den faktiska nyhetskällan eller webbplatsen av intresse. Sedan finns det ursprungliga innehållsinlägg som andra har länkat till dig (liknar vad du gör i dina kommentarer). Hur som helst, se till att det är intressant för läsarna att komma tillbaka.

Nu är det dags att ansöka om Googles AdSense-program.

AdSense är ett betal-per-klick-program som matchar annonser mot innehållet på din sida. Varje gång en besökare på din webbplats klickar på en av dessa länkar tjänar du en liten summa intäkter (lägsta annonsörer kan bjuda på en länk är $ 0,05, varav du får en procentsats. Många fraser kan bjuda upp till att ha flera dollar per klick).

Innehållet på din webbplats avgör vilka annonser som ska visas och hur mycket du i slutändan kommer att tjäna. Placeringen och utseendet på annonser kan dock ha lika stor inverkan på hur mycket du tjänar.

Det finns några tips om hur du maximerar annonsintäkterna. För det första är utseendet på själva tillägget viktigt. Google markerar tydligt alla sina enheter som reklam, men låter dig bestämma färgerna på länkarna och bakgrunden. Det är viktigt att detta matchar utseendet på din webbplats. Ju mer uppenbar en annons, desto mer sannolikt är det att stänga av besökare. Visningsenheternas position är lika viktig. De ska visas överst på sidan och helst till vänster. Detta kommer att säkerställa att annonsen kommer att ses av flest besökare.

När du har täckt grunderna är det dags för dig att experimentera för att se vad som fungerar bäst för din nya blogg. Det bästa är att det inte kostar något att prova.